Žindava
Matečná rostlina: Žindava evropská (Sanicula europaea L.)
Čeleď: Miříkovité (Apiaceae)

Trvalka rostoucí v lesích téměř po celé Evropě. Droga pochází z volného sběru, poptávka po ní je středně vysoká.
DROGA
Usušená nať. Tmavě zelené kousky listů s tmavě hnědými kousky stonků. Vůně je nevýrazná, chuť mírně slaná, nahořklá.
ČAJ
Nálev je světlehnědé barvy, takřka nevoní a je škrablavě nahořklý.
OBSAHOVÉ LÁTKY
Saponiny, třísloviny, flavonoidy a organické kyseliny
POUŽITÍ
Žindava byla dříve velmi ceněnou bylinou, dnes je spíše užívána při výrobě kosmetických přípravků (působí příznivě na rozpraskanou pokožku).
MOŽNÁ RIZIKA UŽÍVÁNÍ
Při dodržení terapeutických dávek nejsou žádné vedlejší účinky.
Více informací o bylinkách, jejich vlastnostech, účincích a použití se dozvíte v knihách pana Valdemara Grešíka.
Kniha LÉČIVÉ ROSTLINY část 1. Čechy a Morava
Kniha LÉČIVÉ ROSTLINY část 2. Evropa