Příprava čajů

Nejběžnější formy příprav čajů (návod k přípravě ke konkrétnímu čaji je uveden na jeho obalu):

Bylinné čaje
Jedna polévková lžíce bylinné směsi či jeden nálevový sáček se přelije 1/4 litrem vroucí vody, nechá se v zakryté nádobě 15 minut odstát. Sypaný čaj se scedí.

Ovocné čaje
Jedna čajová lžička ovocného čaje či jeden nálevový sáček se přelije 200 ml vroucí vody, nechá se 8 minut odstát. Sypaný čaj se scedí.

Zelené a polofermentované čaje
Jedna čajová lžička čaje či jeden nálevový sáček se přelije 200 ml horké (odstáté, ne vroucí) vody, nechá se 3 minuty odstát. Sypaný čaj se scedí.

Zelené čaje zdravotní, s přidanými bylinkami
Jedna čajová lžička čaje či jeden nálevový sáček se přelije 200 ml vroucí vody, nechá se 3 - 5 minut odstát. Sypaný čaj se scedí.

Černé čaje
Jedna čajová lžička čaje či jeden nálevový sáček se přelije 200 ml vroucí vody, nechá se 3 - 5 minut odstát. Sypaný čaj se scedí.

Kvetoucí čaje
Do průsvitné konvice nalijeme cca 0,5 l horké vody (90 - 100 °C), vložíme kvetoucí čaj a necháme klesnout na dno. Čaj se začne otevírat po několika minutách. Necháme jej louhovat minimálně 10 minut. Delší louhování chuť nepokazí, naopak, chuť bude výraznější a květ se rozvine do krásy. Kvetoucí čaj je možno použít dvakrát na stejné množství vody.