Zázvor
Matečná rostlina: Zázvor lékařský (Zingiber officinale ROSC.)
Čeleď: Zázvorovité (Zingiberaceae)

Trvalka s plazivým, hlízovitým tlustým oddenkem. Pěstuje se v tropech v mnoha odrůdách.
DROGA
Kořen (oddenek zázvoru). Sušený oddenek, někdy bělený. Vůně i chuť je kořenná, ostrá. V ústech a žaludku vyvolává pálení a pocit tepla.
ČAJ
Zázvor i při malé koncentraci v čaji má výraznou, nikoliv však nepříjemnou ostrou chuť. Barva nálevu je světlá.
OBSAHOVÉ LÁTKY
Éterický olej s různým složením dle země původu. Obsahuje terpeny a sesquiterpenalkoholy, zejména zingiberol, který způsobuje typickou vůni zázvoru. Sušený zázvor má výraznější palčivost než čerstvý.
POUŽITÍ
Ve formě čaje se užívá na trávení, přirozenou obranyschopnost a imunitní systém, působí protizánětlivě. Také pomáhá v časném těhotenství i během cestování. Zázvor je oblíbeným kuchyňským kořením. Je součástí nejen čajů, ale i likérů, bonbónů a pekárenských specialit.
MOŽNÁ RIZIKA UŽÍVÁNÍ
Při velkých dávkách může zázvor vyvolat podráždění žaludku až zvracení.
Více informací o bylinkách, jejich vlastnostech, účincích a použití se dozvíte v knihách pana Valdemara Grešíka.
Kniha LÉČIVÉ ROSTLINY část 1. Čechy a Morava
Kniha LÉČIVÉ ROSTLINY část 2. Evropa