Yzop
Matečná rostlina: Yzop lékařský (Hyssopus officinalis L.)
Čeleď: Hluchavkovité (Lamiaceae)

Aromatický polokeř rostoucí planě ve Středomoří, také hojně pěstovaný. Droga pochází z pěstitelských kultur, poptávka po ní je vysoká.
DROGA
Sušená nať tvořená šedozelenými kousky stonků, tmavšími lístky a drobnými fialovými kvítky. Vůně je kořenitá, chuť kořenná, nahořkle svíravá.
ČAJ
Nálev je světle žluté barvy, příjemné vůně a trochu svíravé, kafrovité chuti.
OBSAHOVÉ LÁTKY
Silice s hlavními složkami pinocamphonem a isopinocamphonem, pinocarvon, flavonoidy, třísloviny, hořčiny
POUŽITÍ
Yzop se používá do čajových směsí na normální funkci dýchacího systému, na kosti a klouby.
Velké množství yzopu se spotřebuje v potravinářském průmyslu jako koření a v likérnictví.
MOŽNÁ RIZIKA UŽÍVÁNÍ
Při dodržení terapeutických dávek nejsou žádné vedlejší účinky, nedoporučuje se dlouhodobé užívání.
Více informací o bylinkách, jejich vlastnostech, účincích a použití se dozvíte v knihách pana Valdemara Grešíka.
Kniha LÉČIVÉ ROSTLINY část 1. Čechy a Morava
Kniha LÉČIVÉ ROSTLINY část 2. Evropa