Skořice čínská
Matečná rostlina: Skořicovník čínský (Cinnamomum aromaticum NEWS, Cinnamomum cassiae BLUME)
Čeleď: Vavřínovité (Lauraceae)

Vždyzelený stromek dnes hlavně pěstovaný ve Vietnamu a Indonésii.
DROGA
Skořice kůra čínská. Kůra skořicovníku se sklízí kolem 6 let a je daleko hrubší než ceylonská.
Současná legislativa používá pouze název skořice, bez označení druhu. Pokud není uvedeno jinak, jedná se téměř vždy o lacinější skořici čínskou.
ČAJ
Nálev má světle hnědou barvu a kořenitou vůni a chuť.
OBSAHOVÉ LÁTKY
Silice, aldehyd, kumarin
POUŽITÍ
Zejména v mletém stavu jako koření, vcelku pak do horkých nápojů. Jako léčivo se takřka neužívá.
MOŽNÁ RIZIKA UŽÍVÁNÍ
Poslední dobou se rozvířila otázka zdravotně rizikového kumarinu, takže se uvažuje o maximální hodnotě obsahu čínské skořice v hotových výrobcích. Bohužel chuťové zvyklosti dávají přednost výrazné skořici čínské oproti jemnější a dražší skořici ceylonské.
Více informací o bylinkách, jejich vlastnostech, účincích a použití se dozvíte v knihách pana Valdemara Grešíka.
Kniha LÉČIVÉ ROSTLINY část 1. Čechy a Morava
Kniha LÉČIVÉ ROSTLINY část 2. Evropa