Skořice ceylonská
Matečná rostlina: Skořicovník ceylonský (Cinnamomum verum PRESL., Cinnamomum ceylanicum Blume)
Čeleď: Vavřínovité (Lauraceae)

Vždyzelený strom pocházející ze Srí Lanky, dnes pěstovaný v tropech na celém světě.
DROGA
Kůra skořicovníku ceylonského, kůra skořice ceylonské. Vnitřní část kůry z jednoletých až dvouletých vedlejších kořenů nebo výhonů, ze kterých se po sklizni seškrábe vnější vrstva. Drogu tvoří světle hnědé tenké svitky nasládlé, kořenité chuti a vůně.
Droga bývá falšována levnější skořicí čínskou, která je tmavější a hrubší.
ČAJ
Nálev má světlou barvu a příjemně nasládlou typicky skořicovou chuť bez známek hořkosti.
OBSAHOVÉ LÁTKY
Silice s aldehydem, eugenol a kyselina skořicová
POUŽITÍ
Dříve se skořice využívala jako léčivo (např. normální funkci žaludku, trávení, podpora chuti k jídlu), vykuřovadlo a koření. Dnes takřka výhradně jako koření v celé i mleté podobě. Je stále vyhledávanější pro svou jemnou chuť a hlavně nepatrný obsah kumarinu oproti čínské skořici. Označení ceylonská skořice může být použito jen pro skořici vypěstovanou na Srí Lance. Skořice vypěstovaná z botanické rostliny stejného druhu, ale v jiném státě, pak nesmí mít označení ceylonská.
MOŽNÁ RIZIKA UŽÍVÁNÍ
Při běžném dávkování nehrozí rizika.
Více informací o bylinkách, jejich vlastnostech, účincích a použití se dozvíte v knihách pana Valdemara Grešíka.
Kniha LÉČIVÉ ROSTLINY část 1. Čechy a Morava
Kniha LÉČIVÉ ROSTLINY část 2. Evropa