Rooibos
Matečná rostlina: Aspalatus čárkovitý (Aspalathus linearis)
Čeleď: Bobovité (Fabaceae)

Vzpřímený keř s tenkými postranními větvemi domovem v Jižní Africe.
DROGA
Nať aspalatu (rooibosu). Čerstvé olistěné vršky větví se pomačkají a navlhčí vodou, pak se nechají 8 - 24 hodin fermentovat, poté se usuší. Na trhu se také objevuje nefermentovaný, tzv. zelený rooibos.
Fermentovaná droga má příjemnou medovou vůni a chuť.
ČAJ
Čaj má světle hnědou barvu a medovou vůni a chuť.
OBSAHOVÉ LÁTKY
Flavonoidy, třísloviny (v daleko menším množství než v černém čaji), minerální látky
POUŽITÍ
Jako čaj pro běžné pití.
MOŽNÁ RIZIKA UŽÍVÁNÍ
Pití čaje z rooibosu nepřestavuje žádná zdravotní rizika, je vhodný i pro malé děti.
Více informací o bylinkách, jejich vlastnostech, účincích a použití se dozvíte v knihách pana Valdemara Grešíka.
Kniha LÉČIVÉ ROSTLINY část 1. Čechy a Morava
Kniha LÉČIVÉ ROSTLINY část 2. Evropa