Pohanka
Matečná rostlina: Pohanka obecná (Fagopyrum esculentum MOENCH)
Čeleď: Rdesnovité (Polygonaceae)

Stará kulturní rostlina pěstovaná nejvíce ve střední Evropě. Plody slouží jako potravina, poptávka po naťové droze stoupá.
DROGA
Usušená kvetoucí nať tvořená světle zelenými listy a žlutozelenými kousky natě. Droga je bez vůně a chutná trochu slaně.
ČAJ
Nálev žlutavé barvy, neutrální vůně a chlebové chuti.
OBSAHOVÉ LÁTKY
Flavonoidy (rutin), fenolkarbonové kyseliny
POUŽITÍ
Pohankový čaj se doporučuje na normální činnost kardiovaskulárního systému. Semena pohanky jsou dnes hojně využívána pro bezlepkovou stravu.
MOŽNÁ RIZIKA UŽÍVÁNÍ
Častá upozornění na možnost fotosenzibilace jsou sporná, neboť látka za fotosenzibilaci zodpovědná do vodných roztoků nepřechází. Při dodržení dávkování je užívání bezpečné.
Více informací o bylinkách, jejich vlastnostech, účincích a použití se dozvíte v knihách pana Valdemara Grešíka.
Kniha LÉČIVÉ ROSTLINY část 1. Čechy a Morava
Kniha LÉČIVÉ ROSTLINY část 2. Evropa