Pískavice
Matečná rostlina: Pískavice řecké seno (Trigonella foenum graecum L.)
Čeleď: Bobovité (Fabaceae)

Rostlina pochází z jihozápadní Asie, dnes se běžně pěstuje v jižní Evropě. Poptávka po droze je vysoká.
DROGA
Semeno pískavice. Nestejně hranatá, světle žlutá semena, případně namletá semena - žlutý prášek typické kořenité vůně a slizovitě nahořklé chuti.
ČAJ
Macerát za studena je světle žlutě zakalený, slizovitý.
OBSAHOVÉ LÁTKY
Slizy, saponiny, flavonoidy, silice, bílkoviny, mastný olej
POUŽITÍ
Pískavice se zejména v jižních zemích podáva při poporodní péči. Podle některých průzkumů ovlivňuje hladinu lipidů v krvi (metabolismus lipidů), hladinu glukózy a cholesterolu v krvi. Používá se na normální trávení, vylučování.
Pískavice je důležitou součástí různých směsí koření, např. kari nebo čubrica.
MOŽNÁ RIZIKA UŽÍVÁNÍ
Při dlouhodobém vnějším použití se mohou vyskytnout alergické reakce.
Více informací o bylinkách, jejich vlastnostech, účincích a použití se dozvíte v knihách pana Valdemara Grešíka.
Kniha LÉČIVÉ ROSTLINY část 1. Čechy a Morava
Kniha LÉČIVÉ ROSTLINY část 2. Evropa