Koriandr
Latinsky: Coriandrum sativum L.
Kulturní rostlina pěstovaná po celé Evropě. Poptávka po droze je vysoká.
DROGA
Plod koriandru. Sušené zralé dvounažky na trhu se vyskytující jako velkoplodé nebo drobnoplodé. Mnohožeberná dvounažka kulovitého tvaru, lysá, barvy světle žlutohnědé. Vůně je typická, kořenná, chuť též kořenná a nasládlá.
ČAJ
Nálev je světlé barvy, kořenité vůně a chuti.
POUŽITÍ
Přidává se do čajových směsí proti nadýmání a na zlepšení trávení. Slouží také jako chuťové korigens.
Koriandr je oblíbený hlavně jako koření i pro výrobu likérů. Některé kuchyně, jako vietnamská, se neobejdou bez čerstvé natě, kterou používají podobně jako u nás petržel. Na osobitou vůni způsobenou alifatickými aldehydy je ale třeba si zvyknout.
MOŽNÁ RIZIKA UŽÍVÁNÍ
Při dodržení terapeutických dávek nejsou žádné vedlejší účinky.
Více informací o bylinkách, jejich vlastnostech, účincích a použití se dozvíte v knihách pana Valdemara Grešíka.
Kniha LÉČIVÉ ROSTLINY část 1. Čechy a Morava
Kniha LÉČIVÉ ROSTLINY část 2. Evropa