Kopr
Matečná rostlina: Kopr vonný (Anethum graveolens L.)
Čeleď: Miříkovité (Apiaceae)

Rostlina pěstovaná po celé Evropě pro vonné listy i plody. Poptávka po droze je vysoká.
DROGA
Sušený zralý plod - dvounažka, rozpadlá na jednotlivé nažky hnědavé barvy, oválné, zploštělé s postranními žebry. Vůně a chuť je příjemně kořenitá.
ČAJ
Nálev je světle žluté barvy, kořenité vůně a chuti.
OBSAHOVÉ LÁTKY
Silice s hlavní složkou carvonem, kumariny, deriváty kyseliny kávové
POUŽITÍ
Plody kopru se používají do čajů podporujících trávení, vylučování vody z organismu. Užívají se také při kojení.
MOŽNÁ RIZIKA UŽÍVÁNÍ
Při dodržení terapeutických dávek nejsou známé žádné vedlejší účinky.
Více informací o bylinkách, jejich vlastnostech, účincích a použití se dozvíte v knihách pana Valdemara Grešíka.
Kniha LÉČIVÉ ROSTLINY část 1. Čechy a Morava
Kniha LÉČIVÉ ROSTLINY část 2. Evropa