Ibišek súdánský
Matečná rostlina: Ibišek rozella (Hibiscus sabdariffa L.)
Čeleď: Slézovité (Malvaceae)

Hojně olistěná keřovitá rostlina původem z tropické Afriky.
DROGA
Květ ibišku, obecně je užitý obchodní název karkade. Usušené zdužnatělé kalichy a kalíšky. Tmavě červené kousky příjemně nakyslé chuti.
ČAJ
Nálev má sytě rubínovou barvu, příjemnou vůni a kyselou chuť.
OBSAHOVÉ LÁTKY
Rostlinné kyseliny, především kyselina citrónová, kyselina jablečná a vinná
POUŽITÍ
Jako běžný osvěžující nápoj, často se pro svou barvu a chuť přidává do ovocných čajů.
V zemích původu se ibišek používá na osvěžení těla, také na normální funkci střevního traktu.
MOŽNÁ RIZIKA UŽÍVÁNÍ
Při časté konzumaci se mohou objevit mírně projímavé účinky.
Více informací o bylinkách, jejich vlastnostech, účincích a použití se dozvíte v knihách pana Valdemara Grešíka.
Kniha LÉČIVÉ ROSTLINY část 1. Čechy a Morava
Kniha LÉČIVÉ ROSTLINY část 2. Evropa