Kurkuma
Latinsky: Curcuma longa L.
Trvalka s bohatě rozvětveným masitým oddenkem.
DROGA
Žlutohnědé kousky kořene (oddenku) škrobovitě a kořenně vonící a chutnající. Oddenek se po sklizni a před usušením polévá horkou vodou.
ČAJ
Nálev má žlutou barvu a příjemně lehce kořenitou vůni a chuť.
OBSAHOVÉ LÁTKY
Kurkumin, éterický olej, lepivý škrob
POUŽITÍ
Na normální trávení, podporuje chuť k jídlu. Příznivé jsou i účinky na klouby a kosti, normální stav pokožky. Působí protizánětlivě.
V Evropě má kurkuma užítí povětšinou jako koření, je v mnoha směsích kari. V obchodech se lze setkat hlavně s mletou kurkumou.
MOŽNÁ RIZIKA UŽÍVÁNÍ
V běžných dávkách je použití kurkumy bezproblémové.
Více informací o bylinkách, jejich vlastnostech, účincích a použití se dozvíte v knihách pana Valdemara Grešíka.
Kniha LÉČIVÉ ROSTLINY část 1. Čechy a Morava
Kniha LÉČIVÉ ROSTLINY část 2. Evropa